Zomeractiviteiten Via Souterrata ©jens Scheibe september 2021 (2)Zomeractiviteiten Via Souterrata ©jens Scheibe september 2021 (2)
©Zomeractiviteiten Via Souterrata ©jens Scheibe september 2021 (2)|Jens Scheibe
Ondergronds reizen

met La Tune's via souterrata.

Het Dévoluy-massief is een gigantische ondergrondse gruyère waar het water voornamelijk onder onze voeten stroomt en in mindere mate aan de oppervlakte.
Door zijn geologie is de Dévoluy een van de meest gunstige Franse massieven voor speleologie. Waag de sprong en glijd in de ingewanden van de Dévoluy met de via souterrata de la Tune.

Belangrijk

Wegens veiligheidswerken is de via souterrata de la Tune bij gemeentelijk besluit afgesloten en tot nader order niet toegankelijk. Raadpleeg hier Besluit 2023-A017.

Een parallelle wereld

Onder je voeten

Heb je ooit een ondergrondse reis gemaakt? De via souterrata de La Tune zal je verrassen met zijn omgeving.

De aanloop naar de ingang van het chourum kost je bij goed weer slechts een half uur en bij sneeuw een klein uurtje. Op een gratis parkeerplaats bij de ingang van het resort in Superdévoluy kunt u zo dichtbij mogelijk parkeren. Vanaf daar brengen borden je naar de activiteit.

Heb je de nodige uitrusting gepland?
Een niet al te chique outfit 😉 , een helm, een harnas en een hoofdlamp zijn de minimale vereisten.

In je eentje

Of vergezeld van

Bij het licht van koplampen, en bij een constante temperatuur van 10 graden, leg je een 300 tot 500 meter lang parcours af. Dit lijkt kort, maar tussen catwalks, apenbruggen en trappen kan de hele oversteek je ongeveer 1u30 kosten.

Dit sportieve en leuke avontuur kun je ook delen met professionals die je begeleiden en voorzien van de nodige uitrusting. Een mooie gelegenheid om te praten over geologie, hydrologie, archeologie of grotfauna. Aarzel niet om hun hulp te vragen!

De essentie

Tussen 8 en 10 gradenhet hele jaar door

Neem warme kleren en handschoenen mee die niet vuil of beschadigd mogen worden. Sommige verhuurbedrijven bieden wetsuits aan.

Gladde vloeren nat

Draag wandelschoenen of laarzen.

Behoud van het terrein,zijn fauna en flora

Gooi niets in de holtes en laat geen afval achter.

De routes

De via souterrata biedt twee routes in het hart van de Trous de la Tune. De via souterrata is ontworpen om licht te zijn, dus aarzel niet om de natuurlijke houvast in de rots te zoeken en te gebruiken. Er zijn leuke pauzes onderweg om de ondergrondse wereld te ontdekken.

Routebeschrijving
 • 1 uur ondergronds avontuur voor een onvergetelijke ervaring!
 • Na een eerste licht overhangende put, bestaat de route voornamelijk uit traverses afgewisseld met kleine versmallingen, terwijl u een loopbrug en een apenbrug oversteekt.
 • Level : Vrij moeilijk + (AD +)
Routebeschrijving
 • Verleng uw overtocht met deze route die in 2021 is opgesteld, en verzamel 1u30 ondergrondse sensaties.
 • Deze route is bedoeld voor meer lucht en biedt u meer techniek in uw greep.
 • Geniet van nieuwe speelse passages zoals de koorddanser of de slinger.
 • Level : Moeilijk (D)
Kaart via souterrataKaart Via Souterrata
©Kaart Via Souterrata

Goed voorbereid zijn

Onze aanbevelingen
 • Als u niet bekend bent met de activiteit en het gebruik van de uitrusting, waagt u zich dan niet aan deze via souterrata zonder begeleiding door een professional.
 • Verplichte uitrusting: hoofdlamp, helm, dubbele lanyard, veiligheidskarabiner, energieabsorber, harnas.
 • Aanbevolen minimumhoogte = 1,40m.
 • Het wordt ten zeerste aanbevolen om een zekeringsapparaat te gebruiken als aanvulling op het gebruik van vanglijnen voor kinderen (omdat hun gewicht te laag is voor de energieabsorberende voorziening).
 • Op het aanvliegpad kom je in de buurt van verschillende holtes, wees voorzichtig, wijk niet van het pad af (valgevaar).
 • Ga niet aan de slag als er kans is op onweer.
Ondergrondse onderdompeling
Focus op

Uit de schaduw en in het licht

Een film van André Borel.

Als een kind van Dévoluy besluit zijn liefde voor zijn massief te delen met zijn kleinzoon, geeft dat “De l’ombre à la lumière”.
André Borel, de auteur van deze film en schrijver (hij publiceerde al 2 boeken over Dévoluy), biedt ons een nieuwe manier om het massief te ontdekken, dit keer vanuit zijn ingewanden, in het hart van de chourums van het land van de Bure.
Deze film is een inwijdingsreis door de aardkorst van een massief dat nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.

DVD te koop in de toeristenbureaus van Dévoluy.

Teaser "Dévoluy, de l'ombre à la lumière" - le film
Teaser "Dévoluy, de l'ombre à la lumière" - le film
Teaser "Dévoluy, de l'ombre à la lumière" - le film

Nog meer emoties

Sluiten