Patrick Domeyne Agence De Developpement 05 Sia2022 (3)Patrick Domeyne Agence De Developpement 05 Sia2022 (3)
©Patrick Domeyne Agence De Developpement 05 Sia2022 (3)|Patrick Domeyne
Christophe Vang en François Lefèbvre,

brouwers in Le Dévoluy

Christophe Vang en François Lefèbvre, die verliefd en gepassioneerd zijn op het massief, openen hun deuren voor u en bieden u de kans om het hele jaar door ter plaatse gemaakte producten te ontdekken. In Le Dévoluy gemaakte bieren om met mate van te genieten…

Christophe Vang

Van luchtvaart tot microbrouwerij

Deze voormalige vliegtuigtrainer in het leger koos voor Le Dévoluy om dichter bij zijn familie te zijn, na 17 jaar dienst in het Franse leger. Het was met zijn vrouw Véronique Serres dat ze in 2018 besloten zich te vestigen in het dorp Les Coutières.

In eerste instantie een pension en table d’hôtes project, om zijn passie voor gastronomie te weerspiegelen, maar dat zou uiteindelijk het licht niet zien. Zijn passie voor het brouwen kwam voort uit de moeilijkheden die hij ondervond bij het herontdekken van de smaak van Angelsaksische bieren, die hij bijzonder lekker vond na een verblijf van enkele maanden in Engeland. Het was toen dat het idee ontstond om zijn eigen bier te maken. Zijn leergierigheid, gekoppeld aan een militaire mentaliteit die hem ertoe aanzet opnieuw te beginnen zonder angst voor mislukking, bracht hem ertoe om in 2014 zijn eerste succesvolle brouwsel thuis uit te voeren. Uitgerust met professionele apparatuur, gefinancierd met eigen middelen, richtte Christophe zijn eerste laboratorium in en besteedde hij twee jaar aan het creëren van recepten. Elke maand worden nieuwe brouwproeven uitgevoerd. In zekere zin voert hij zijn marktonderzoek op het terrein uit en laat hij mensen zijn bieren om zich heen ontdekken om hun mening te verzamelen.

Christophe bedenkt elke maand nieuwe recepten, die hij tot 400 of zelfs 800 flessen produceert. Opgemerkt zij dat een brouwsel anderhalve maand tot twee maanden in beslag neemt, van conceptie tot release. U vindt de bieren van La Bure in de vallei, op de boerderij van Couttières, tijdens de openingsuren van de kaasmakerij, bij Alp’Saveurs, La Ferme du Dévoluy en Le Petit Gallou in La Joue du Loup en bij Ô délices des montagnes in Superdévoluy.

Zomerevenementen Nachtmarkten ©ot Le Dévoluy 10 07 2021 Bd 6Zomerevenementen Nachtmarkten ©ot Le Dévoluy 10 07 2021 Bd 6
©Zomerevenementen Nachtmarkten ©ot Le Dévoluy 10 07 2021 Bd 6

Mijn echte plezier ligt in het creëren van nieuwe recepten en het ontdekken van nieuwe productieprocessen. Ik deel graag mijn passie voor het brouwen tijdens proeverijen. Voor mij is de betrokkenheid bij de lokale economie essentieel bij de oprichting van een eigen bedrijf. Daarom heb ik besloten lid te worden van de producentenvereniging Couleurs Dévoluy.

Christophe Vang
François Lefèbvre

Nieuwe brouwer

Deze inwoner van de Beaujolais en regelmatige bezoeker van de Hautes-Alpes aan de kant van Briançonnais, werd 10 jaar geleden verliefd op ons gebergte, tijdens een skivakantie aangeboden door zijn ondernemingsraad. Daarna volgden verschillende vakanties in Le Dévoluy voor momenten van ontkoppeling die essentieel waren geworden voor zijn welzijn, tot 2018 toen hij besloot een chalet te kopen in Le Courtil.

Een burn out in april 2019 bracht hem ertoe zijn levens- en carrièredoelen te herzien. François besloot zich te richten op zijn passie voor bier en de gezellige, feestelijke omgeving die daarbij hoort.

Zo ging hij in 2020 aan de slag bij ENILBIO in Poligny in de Jura, waar hij een specifieke opleiding in brouwtechnieken volgt. Voor deze voormalige projectmanager uit de industriële wereld (farmaceutica en agrovoeding), die als opdracht had om engineeringprojecten voor productielijnen te begeleiden, was deze opleiding zinvol met zijn nieuwe ambities.

Hij richt vervolgens in januari 2021 zijn bedrijf op en begint vervolgens aan een samenwerkingsverband om zijn brouwerij als bijgebouw bij zijn huis te bouwen: 40 m² kan sinds eind maart 2021 zijn brouwapparatuur herbergen. François heet het publiek uiteraard welkom in zijn zaak!

Met een maximale productiecapaciteit van naar schatting 400 HL biedt de Brasserie Interstellaire du Dévoluy bieren te koop aan in flessen van 33cl, 0,75L en vaten. Ontdek de 4 bieren* (blond, amber, wit en pils) in het Relais du Dévoluy en L’Assiette du Loup in La Joue du Loup, La Souloise in Saint Etienne en Dévoluy en binnenkort in het Comptoir du Dévoluy in Superdévoluy. Verwacht wordt dat andere verkooppunten zich bij de huidige lijst zullen voegen.

Producenten Brouwerij Insterstellaire Du Dévoluy Proeverij ©ot Le Dévoluy 01 03 2022 2Producenten Brouwerij Insterstellaire Du Dévoluy Proeverij ©ot Le Dévoluy 01 03 2022 2
©Producenten Brouwerij Insterstellaire Du Dévoluy Proeverij ©ot Le Dévoluy 01 03 2022 2

De brouwgemeenschap is behoorlijk krachtig: het is gemakkelijk om te delen met collega-brouwers. Het mooie van ambachtelijk brouwen is dat er evenveel verschillende bieren kunnen zijn als er brouwers zijn, vanwege de miljoenen samenstellingen die kunnen worden gemaakt door te spelen met mouten, hop, gist en water. Voor een bierliefhebber is dat goed nieuws, en voor brouwers ook: er is echt ruimte voor iedereen.

François Lefèbvre

De hoofdzaken

ProeverijenHet hele jaar door

Christophe en François ontvangen u het hele jaar door op afspraak.

Bezoek ze opop de markten

Op boerenmarkten, lokale markten, nachtmarkten op de Col du Festre, enz.

Sommige productenIn het seizoen

U vindt hun producten in restaurants en winkels.

Sluiten